Kenderliszt: a legjobb ár és receptek
Szerző: Batki Zoltán
A kender csodálatos növény. Úgy tűnhet, hogy túl sokat nem lehet velük csinálni. A kendert azonban évezredek óta használják a ruházati cikkek és kötelek, az üzemanyag és a gyógyszer előállításához. Ma a következő kender termékünkről fogunk beszélni - a kenderlisztről.
Mi az a kenderliszt?
A kenderliszt kendermagból készül. Klasszikus sütőlisztként használható. Sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik.
A kenderliszt termék:
- 100% vegán / vegetáriánus
- 100% gabona mentes
- 100% gluténmentes
- 100% tejmentes
- 100% paleo-barát
- 100% keto -barát
Miben különbözik a kenderfehérje a kenderliszttől?
Valószínűleg már hallott a kenderfehérjéről. Nagyon gyakran felmerül a kérdés: mi a különbség a kenderfehérje és a kenderliszt között? A termékek közötti különbség nagyon egyszerűen elmagyarázható.
A kenderliszt nyers kendermagból készül. Ez egy olajos mag, amelynek olajtartalma körülbelül 30%. A kenderolajat elválasztják a magoktól, és a maradékot kenderliszt készítésére használják.
Teljesen más termék, mint a kenderfehérje, és az ára általában a kenderfehérje árának 1/3 -a körül mozog. Egy evőkanál a napi rostszükséglet körülbelül 60% -át tartalmazza. A kendermagliszt nagyszerű gluténmentes lehetőség a mártások sűrítésére, a rost pedig oldható és oldhatatlan rost kombinációja, és alacsony GI-indexű a cukorbetegek számára. A kenderliszt szintén teljesen koleszterinmentes, nem tartalmaz telített zsírt és nagyon kevés nátriumot (sót).
Mivel a kenderliszt rostban gazdag, nem hagyományos sütőliszt. Ha süteményeihez szeretné hozzáadni, csak kis mennyiségben tegye hozzá.
A kenderfehérje teljesen őrölt kendermag - tehát ez a fehérje olajat tartalmaz. A kender fehérjepor az esszenciális aminosavak teljes skáláját tartalmazza, amelyekből a kenderliszt hiányzik, mivel a legtöbb tápanyag elvész, amikor az olajat eltávolítják a magvakból.
A kenderliszt tulajdonságai és egészségügyi előnyei
MAGAS FEHÉRJETARTALOM
A kenderliszt kiváló fehérjeforrás. Ha vegetáriánus vagy vegán étrendet tart, ügyeljen az étrendben elfogyasztott fehérje mennyiségére.
A kenderliszt 33% fehérjét tartalmaz, és minden 2 evőkanál kenderliszt 5 g könnyen emészthető fehérjét tartalmaz.
GLUTÉNMENTES
Glutén-, búza- és gabonamentes lisztet találni elég nagy kihívás lehet. Ez a kenderliszt! Ha lisztérzékenységben vagy glutén intoleranciában szenved, akkor a kendermag gluténmentes.
AMINOSAVAK
A kendermagliszt tele van esszenciális aminosavakkal és zsírsavakkal. A benne található aminosavak között nagyon sok olyan van, amelyeket szervezetünk nem képes önmagában előállítani. Ezeknek az aminosavaknak az egyetlen módja, ha rendszeresen ellátjuk őket.
A kenderliszt nagy adag ALA és LA esszenciális zsírsavat (omega-3 és omega-6) biztosít ideális 1: 3 arányban az optimális egészség érdekében. A modern étrendből nemcsak hiányoznak az esszenciális zsírsavak, de ilyen ideális arányban való megtalálása hallatlan, a kendertermékek kivételével.
A kenderliszt egészséges zsírsavat is tartalmaz, gamma-linolsavat (GLA). Segít megvédeni szívünket és agyunkat. Segít a gyulladás csökkentésében is. A kenderliszt sztearidonsavat is tartalmaz, amely fontos a DHA szintjének növeléséhez, amely az agy és az idegrendszer alapvető építőköve.
GAZDAG VITAMINOKBAN ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOKBAN
Mind a kendermag, mind a kenderliszt hatalmas mennyiségű különféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
A kenderliszt abban különbözik a magoktól, hogy nem kell erősen feldolgozni a gyártási folyamat során. Ez azt jelenti, hogy megőrzi a vitaminokat és ásványi anyagokat, mivel nem veszít semmilyen tápanyagot a feldolgozás során.
Érdekes módon a kenderlisztben bőséges mennyiségben megtalálható tápanyagok nagy része gyakran az emberek leginkább hiányzó vitaminok és ásványi anyagok listájának élén áll.
Vegyük például a magnéziumot - a magnéziumot a szervezet több száz folyamatban használja fel, és nagyon nehéz beszerezni az étrendjéből. A kenderliszt a magnézium egyik leggazdagabb étrendi forrása. Mindössze három evőkanál kendermag képes a magnézium RDA 50% -át biztosítani.
A cink egy másik nagyszerű példa a kannabisz egészségügyi előnyeire. A cinkről számos tanulmány kimutatta, hogy támogatja az immunrendszert. Három evőkanál kendermag 31-43% -ban tartalmazza a cinkre vonatkozó RDA-t (férfiaknál és nőknél).
Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a foszfort, a magnéziumot és a kalciumot - ez egy erős hármas a fog egészségéért. Mindhárom ásvány megfelelő egyensúlya nélkül nem érhetjük el az optimális zománcszilárdságot.
DIÉTÁS ROSTOT TARTALMAZ
A kenderliszt kiváló élelmi rostforrás is. Az élelmi rost elengedhetetlen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.
Kenderliszt alkalmazás - hogyan kell használni?
Kenderliszt, hogyan használjuk? Ha kendermaglisztet használ a sütéshez, akkor nem valószínű, hogy a tészta megkel. Néhány recept szerint a kenderlisztet más típusú liszttel kell összekeverni. Azt is javasoljuk, hogy vásároljon kenderfehérjét, mivel a kenderfehérje hozzáadása a receptekhez könnyebb lehet, mint egy új típusú liszttel való sütés megtanulása.
Javasoljuk, hogy a receptben említett sütőliszt helyett 25% kenderlisztet használjon. Ez azonban csak ajánlás, és nem szigorú protokoll. A sima liszt és a kenderliszt 3: 1 aránya kiadós kenyeret ad nekünk, míg a 7: 1 arány normál kenyeret ad, de kenderfoltokkal.
Összességében a kenderliszt földes, diós ízű, elragadóan sűrű és szemcsés állagú - nagyon hasonló a kukoricaliszthez.
A kenderliszt tápértéke
A kenderliszt szénhidrátjai - (1 adag) 1 g teljes szénhidrátot, 1 g nettó szénhidrátot, 3,4 g zsírt, 7,2 g fehérjét és 129 kalóriát tartalmaz.