Az Európai Ipari Kender Szövetség (EIHA) pozitív biztonsági értékelést kapott a természetes CBD izolátumra az Egyesült Királyságban

Szerző: Batki Zoltán

Az EIHA konzorcium jelentős és várva várt áttörést ünnepel, mivel az EIHA közös új élelmiszer (NF) kérelme a természetes CBD izolátummal kapcsolatban hivatalosan is pozitív biztonsági értékelést kapott a brit Élelmiszerbiztonsági Ügynökségtől (FSA), és a kérelem most a következő szakaszba lép.

Ez többek között azt jelenti, hogy egy biztonságos napi adag rendszeres CBD-fogyasztásra van meghatározva, amelyet egy átfogó toxikológiai tanulmány támaszt alá, és amelynél nem azonosítottak semmilyen egészségügyi kockázatot. Ez az adag minden fogyasztói csoport, beleértve a kockázatos csoportokat is, számára meghatározott.

A kannabidiol (CBD) egy jelentős fitokannabinoid, amely természetes formában fordul elő a kender növényben. A kender technikai változatainak föld feletti részeiben természetes koncentrációja akár több százalék is lehet. A jelenlegi jóváhagyási folyamat a több mint 98%-os tisztaságú izolált kannabidiolra vonatkozik, amelyet élelmiszerekhez adnak hozzá vagy kannabidollal dúsítanak innovatív módszerekkel.

Bár ez a biztonsági értékelés a CBD izolátumra vonatkozik, és nem jelenti a végtelenül hosszú új élelmiszerek jóváhagyási folyamatának végső jóváhagyását, jelentős lépés a CBD biztonságának megerősítése felé. Ezzel enyhítik a fogyasztók széles körében gyorsan növekvő népszerűsége miatti aggályokat.

A piacon számos CBD-tartalmú termék található, melyek között vita folyik arról, hogy természetes formában tartalmazzák-e a CBD-t, így hagyományos élelmiszernek minősülnek-e, vagy új élelmiszernek (az EU 2283/2015 rendeletének definíciója szerint dúsított CBD-vel).

A hétköznapi fogyasztó számára fontos, hogy a rendszeres, hosszú távú fogyasztásra vonatkozóan, átfogó toxikológiai tanulmányok alapján, napi fogyasztási adag lett meghatározva, amely nem mutat negatív hatásokat az emberi egészségre. Az EIHA kérelme és tanulmánya alapján ez a biztonságos napi adag 17,5 mg CBD naponta.

A bizottság megállapította, hogy a kérelmező elegendő információt nyújtott be annak bizonyítására, hogy az RP427 jelű kérelmében részletezett izolált CBD új élelmiszer a javasolt felhasználási feltételek mellett biztonságos. Az előre jelzett bevitel szintjei és a javasolt élelmiszer- és étrend-kiegészítő felhasználások nem minősültek táplálkozási szempontból hátrányosnak.

Egy további ígéretes pont a további fejlődés szempontjából az a tény, hogy a CBD-t a vizsgálat során százszoros napi adagban tesztelték, így a biztonságos napi adag meghatározásához 100-as biztonsági tényezőt használtak. Ez azt jelenti, hogy ez az érték a hosszú távú élelmiszer-fogyasztás szempontjából nem korlátozott további restrikciókkal a potenciálisan kockázatos fogyasztói csoportok esetében, és nagy valószínűséggel további vizsgálatokkal igazolható, hogy a kevésbé kockázatos csoportok is rendszeresen fogyaszthatnak akár többszörös mennyiséget is.

Az Élelmiszerbiztonsági Ügynökség az Egyesült Királyságban egyértelmű és stabil szabályozási keretet biztosított, amely garantálja, hogy az EIHA konzorcium tagjai biztonsággal és tudatosan vállalkozhatnak, tudván, hogy termékeik megfelelnek a szigorú biztonsági és minőségi normáknak.

->> EIHA HIVATALOS NYILATKOZATA


Mit jelent ez a döntés a Cannadorra számára?

A Cannadorra vállalat az EIHA konzorcium tagja. Bár számos termékünk természetes formában és koncentrációban tartalmaz CBD-t, tehát nem minősülnek új típusú élelmiszernek, amelyek további jóváhagyási folyamatokat és bonyolult adminisztrációt igényelnek, örömmel fogadjuk az információt, hogy tudományos ismeretek alapján biztonságos napi CBD-fogyasztási adag lett meghatározva. Ez különösen fontos vásárlóink egészségügyi kockázataival kapcsolatos megnyugtatása érdekében, valamint a CBD-t fogyasztó összes felhasználó egészségének védelmében.

Örömmel jelenthetjük be, hogy a Cannadorra termékeinek csomagolásán feltüntetett ajánlott adagolás betartásával egyik termékünk sem lépi túl a 17,5 mg CBD napi biztonságos fogyasztási értéket.