Telítetlen zsírsavak - miért olyan fontosak a szervezet számára?
Szerző: Batki Zoltán
Biztosan hallottál már a telítetlen zsírsavakról. Még ha nem is érdekel nagyon mélyen a táplálkozásod, talán van egy halvány elképzelésed arról, hogy léteznek ezek a savak, de gondoltál már arra, hogy szánj egy kis időt arra, hogy átgondold, miért olyan fontosak a szervezet számára, és milyen olajokban találhatók? Ebben a cikkben nagyon érthetően összefoglaljuk neked, és arra kérünk, nagyon figyelj oda, mert miután elolvastad, soha többé nem fogsz ugyanúgy tekinteni a telítetlen zsírsavakra!
Mik tehát a telítetlen zsírsavak?
A telítetlen zsírsavak a zsírsavak olyan típusai, amelyek molekulájában egy vagy több kettős kötés található. Ezek a savak szobahőmérsékleten általában folyékonyak, és megtalálhatók növényi és állati eredetű forrásokból.
A telítetlen zsírsavaknak két fő típusa van:
- Egyszeresen telítetlen zsírsavak (MUFA): ezeknek a zsírsavaknak a molekulájában egy kettős kötés található. Ilyen például az olajsav.
- Többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA): Ezeknek a zsírsavaknak egynél több kettős kötés van a molekulájukban. A legismertebbek az omega-3 és az omega-6 zsírsavak.
Miért olyan fontosak a telítetlen zsírsavak az emberi test számára?
A telítetlen zsírsavak ideális aránya az emberi szervezetben fontos a szív, az agy és a bőr egészsége, valamint a hormonális aktivitás és az immunitás stabilitása szempontjából.
Ezek konkrétan a következők:
- A szív egészsége: a telítetlen zsírsavak, különösen az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a "rossz" LDL koleszterin szintjét, és növelik a "jó" HDL koleszterin szintjét, így védik a szívet a szív- és érrendszeri betegségektől. Tudj meg többet a CBD-t tartalmazó kenderolaj szívre gyakorolt hatásairól.
- Az agy egészsége: Az omega-3 zsírsavak fontosak a megfelelő agy- és idegrendszeri fejlődéshez, különösen csecsemőknél és gyermekeknél. Emellett támogathatják a kognitív funkciókat és a memóriát minden korosztályban.
- Gyulladás és immunválasz: A telítetlen zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Ez hasznos lehet a gyulladásos betegségek, például a reumatoid izületi gyulladás kezelésében.
- Egészséges bőr: A telítetlen zsírsavak fontosak a bőr rugalmasságának és hidratáltságának fenntartásához. Segíthetnek megelőzni a bőr kiszáradását és elősegíthetik a bőr regenerálódását.
- Hormonális szabályozás: Egyes telítetlen zsírsavak kulcsfontosságúak a hormontermelésben, és szerepet játszhatnak a szervezet hormonális folyamatainak szabályozásában.
- Transportfunkció: A telítetlen zsírsavak kulcsfontosságúak bizonyos zsírban oldódó vitaminok (pl. A-, D-, E-, K-vitamin) és más tápanyagok sejtekbe történő szállításában.
Honnan tudom, hogy hiányt szenvedek-e telítetlen zsírsavakban?
A telítetlen zsírsavak hiánya különböző tüneteket és problémákat okozhat, amelyek e tápanyagok egyensúlyhiányát jelzik a szervezetben.
A telítetlen zsírsavhiány néhány lehetséges tünete a következő lehet:
- Száraz vagy hámló bőr
- Gyulladásos állapotok
- Látási problémák
- Memória- vagy koncentrációs problémák
- Túlzott szorongás vagy depresszió
Mi a telítetlen zsírsavak ideális aránya?
Az omega-3 és omega-6 zsírsavak ideális aránya körülbelül 1:1 és 1:4 között van. Ez azt jelenti, hogy körülbelül azonos mennyiségű omega-3 és omega-6 zsírsavat kell fogyasztani. A legtöbb nyugati étrendben azonban ez az arány gyakran sokkal magasabb az omega-6 zsírsavak javára. Ez az omega-6 zsírsavakban gazdag növényi olajok és iparilag feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztásának köszönhető.
Az omega-3 zsírsavakhoz képest túl sok omega-6 zsírsav negatív hatással lehet az egészségre, mivel hozzájárulhat a szervezetben a gyulladáshoz, és növelheti a különböző betegségek, köztük a szívbetegségek kockázatát.
Ezért fontos, hogy az emberek odafigyeljenek az étrendjükre, és törekedjenek az omega-3 és omega-6 zsírsavak kiegyensúlyozott arányának elérésére.
Ezt olyan élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők beiktatásával lehet elérni, amelyek gazdagok ezekben az omegákban!
Kenderolaj - ideális arányú omega telítetlen zsírsavakkal
Kender olaj, amely ideális arányban tartalmaz omega 3 és 6 (omega 6 = GLA sav, amely táplálja a sejteket, és így megelőzi a neurodegeneratív betegségeket). A növényvilágban csak a kender- és az esti kankalinolaj tartalmaz GLA-savat ideális mennyiségben.
A telítetlen zsírsavak optimális beviteléhez javasoljuk, hogy naponta fogyassz egy evőkanál kenderolajat.
A kendermag, amely szintén nagyon gazdag omega 3 és 6 zsírsavakban, ugyanolyan hatékonyan használható a telítetlen zsírsavak bevitelére, mint a kendermagolaj. Itt is napi egy evőkanál ajánlott.
A központi idegrendszer számára abszolút BOOSTER a halolajban lévő kenderolaj CBD-vel. Ahol a kenderolaj mellett telítetlen zsírsavakat is találsz halolajból és CBD-ből is.
Mely élelmiszerek fogyasztásával érhető el a szervezetben az optimális omega arány?
Az omega-3 és omega-6 zsírsavak kiegyensúlyozott bevitelének elérése érdekében fontos, hogy az étrendbe többféle, ezekben a tápanyagokban gazdag élelmiszert építsünk be.
Omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek:
- Zsírdús halak: lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal.
- Lenmag és lenmagolaj
- Chia magok
- Diófélék, különösen dió, kesudió és mandula
- Kendermag és kender olaj
- Répaolaj
- Szójabab
- Diófélék (dió, kesudió, mandula)
- Tofu
- Szójabab
- Növényi olajok (repce, lenmag, szójabab)
Omega-6 zsírsavakban gazdag élelmiszerek:
- Növényi olajok: kukorica, napraforgó, szójabab, szőlőmag, avokádó.
- Egyes diófélék: dió, brazil dió, kesudió, pisztácia.
- Magvak: napraforgómag, tökmag, szezámmag.
- Csirke, marha- és sertéshús
- Tojássárgája
- Rizs
- Teljes kiőrlésű gabonafélék (hajdina, quinoa, hajdina)